Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των Αγωγών που κατέθεσε κατά της GEA ομάδα 48 ιδιοκτητών ιδιωτικών ραδιοσταθμών από ολόκληρη τη χώρα, σχεδόν στο σύνολό τους μελών του επαγγελματικού Σωματείου με την επωνυμία «Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ελλάδος» (ΕΝΙΡΣΕ).
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΙΡΣΕ, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ιδιοκτήτης ραδιοσταθμού από τις Σέρρες, σε Δημοσιογράφους μελών του Σωματείου μετά την ολοκλήρωση των δικών:
«Οι Αγωγές που δικάστηκαν σήμερα είναι οι πρώτες Αγωγές του είδους για τα συγγενικά δικαιώματα μουσικής από τότε που θεσπίστηκε ο Ν. 4481/2017, όχι μόνο στο ραδιοφωνικό κλάδο αλλά και γενικότερα, στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε. Με τις Αγωγές αυτές βάζουμε τέλος στην πρακτική της GEA να απομονώνει και να καταθέτει πολυάριθμες Αιτήσεις Ασφαλιστικών Μέτρων κατά κάθε ραδιοφωνικής επιχείρησης χωριστά, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται να διαπραγματευτεί καλόπιστα με το Σωματείο μας για να οριστεί σε συλλογικό επίπεδο η εύλογη αμοιβή που δικαιούται να εισπράττει για τη ραδιοφωνική μετάδοση μουσικής. Η μία από τις Αγωγές, μάλιστα, για την οποία θα σας μιλήσει ο Αντιπρόεδρος κύριος Μαρκόπουλος, αφορά τη ραδιοφωνική μετάδοση ρεπερτορίου μη εκπροσωπούμενου από την GEA, το οποίο η GEA ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί παρά την αντίθετη, και μάλιστα ρητή, θέληση των δικαιούχων παραγωγών, μουσικών και τραγουδιστών.
Ως ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών, εδώ και 10 χρόνια αναλάβαμε το μερίδιο του αγώνα που μας αντιστοιχεί και δε σταματήσαμε ποτέ να είμαστε στην πρώτη γραμμή, σε κάθε προσπάθεια για νόμιμες και εύλογες χρεώσεις για τη χρήση μουσικής. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Πρόεδρος του Σωματείου μας (το οποίο τότε ονομαζόταν ‘ΕΝΙΡΣ Μακεδονίας – Θράκης & Νήσων Αιγαίου’) ήταν εκείνος που αποκάλυψε τη φυγή της ΑΕΠΙ στην Κύπρο και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου εναντίον της. Στη συνέχεια, το Σωματείο μας ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αρχικά από κοινού με το ΕΒΕΑ και τα Επιμελητήρια Ξάνθης, Έβρου και Κιλκίς, και εν τέλει υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, μέχρι και την αφαίρεση της άδειας της ΑΕΠΙ. Οι επιτυχίες αυτές κατά της ΑΕΠΙ δεν ήρθαν μόνες τους. Ήταν το αποτέλεσμα της σωστής νομικής στρατηγικής και της τεράστιας αγωνιστικότητάς μας, καθώς κινήσαμε γη και ουρανό για να ακουστούν από όλους οι θέσεις μας, εντός κι εκτός Δικαστηρίων.
Ο αγώνας μας επικεντρώνεται πλέον στη GEA. Διότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά σήμερα δεν είναι τόσο τα πνευματικά δικαιώματα, όσο τα συγγενικά δικαιώματα μουσικής που διαχειρίζεται η συγκεκριμένη εισπρακτική κοινοπραξία. Το μεγαλύτερο όπλο της GEA κατά των επιχειρήσεων είναι, όχι τόσο οι ασάφειες του νομικού πλαισίου για τα συγγενικά δικαιώματα, όσο η πολυδιάσπαση ημών των επιχειρηματιών που δεν έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας εναντίον των πρακτικών της που καταγγέλλουμε στα Δικαστήρια.
Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Οι ιδιοκτήτες των ραδιοφώνων της περιφέρειας κάνουμε και πάλι την αρχή, κι αναμένουμε να μας πλαισιώσουν στο δίκαιο αγώνα μας κατά της GEA, όχι μόνο άλλοι συνάδελφοι ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών, αλλά και επιχειρηματίες πολλών άλλων κλάδων που αντιμετωπίζουν τις ίδιες πρακτικές και τα ιδία προβλήματα.»
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Μαρκόπουλος, ιδιοκτήτης ραδιοσταθμού από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στη νομοθεσία και τις νέες δυνατότητες που παρέχει για τη συλλογική επίλυση νομικών προβλημάτων. Όπως δήλωσε, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Προέδρου:
«Το θέμα του αν, ποιον, σε ποια έκταση και με ποιες προϋποθέσεις εκπροσωπεί η GEA σε ό,τι αφορά τα συγγενικά δικαιώματα, πρέπει να λυθεί από τον Άρειο Πάγο. Δεν μπορεί τη στιγμή που παράγω εγώ τη μουσική που παίζω στο ραδιοσταθμό μου, να έρχεται η GEA και να απαιτεί να της καταβάλω δεκάδες χιλιάδες Ευρώ διότι δήθεν ‘με εκπροσωπεί’ εκ του νόμου, ενώ δηλώνω γραπτά ότι δε θέλω να με εκπροσωπήσει …κατά του εαυτού μου (!), κι ενώ, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να μου καταβάλει ούτε ένα Ευρώ από αυτά που ζητά να της πληρώσω για τις δικές μου παραγωγές. Δεν είναι λογικά αυτά τα πράγματα. Κι όμως, αυτό ισχυρίζεται στα Δικαστήρια, στην ιστοσελίδα της και παντού. Ραδιοσταθμοί, καταστήματα εστίασης, αλυσίδες Super Markets, όλοι όσοι χρησιμοποιούμε ανεξάρτητη, μη εκπροσωπούμενη μουσική, πρέπει να ενωθούμε επιτέλους και να λύσουμε το πρόβλημα μια και καλή. Η νομοθεσία μας δίνει πλέον ένα όπλο για να λύσουμε το πρόβλημα γρήγορα και συλλογικά. Είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε.»
Από την πλευρά του, ο Νομικός Σύμβουλος του Σωματείου Κωνσταντίνος Παρίσσης δήλωσε τα εξής:
«Πράγματι, με το νέο άρθρο 20Α του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εισήχθη ο θεσμός της ‘πιλοτικής’ ή ‘πρότυπης δίκης’ και στα αστικά δικαστήρια: σε περιπτώσεις που τίθεται ‘δυσχερές ερμηνευτικό ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων’, όπως αναφέρει η διάταξη, μπορεί να εισαχθεί προς επίλυση απευθείας στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Εφόσον η Αίτηση γίνει δεκτή, η Ολομέλεια υποχρεούται να εξετάσει την υπόθεση και να αποφανθεί εντός έξι (6) μηνών.
Στον τομέα των συγγενικών δικαιωμάτων, τα ζητήματα που μπορούν να εισαχθούν σε πιλοτική δίκη είναι αρκετά και διαφοροποιούνται ανά κλάδο, λ.χ. τα προβλήματα που αφορούν τους ραδιοσταθμούς είναι διαφορετικά από εκείνα που αντιμετωπίζουν τα Γυμναστήρια, τα Super Markets, τα κομμωτήρια κλπ. Δυο ζητήματα, όμως, αφορούν όλους τους κλάδους, και η επίλυσή τους μπορεί να επιδιωχθεί από κοινού: το ένα είναι το παραδεκτό της δικαστικής διεκδίκησης εύλογης αμοιβής παρελθόντων ετών με τη διαδικασία των Ασφαλιστικών Μέτρων, για το οποίο υπάρχουν εκατοντάδες αντιφατικές αποφάσεις των Πρωτοδικείων, και το δεύτερο είναι το ζήτημα της καταβολής εύλογης αμοιβής στην GEA για μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο, όπως το εξήγησε με απλά λόγια ο κύριος Μαρκόπουλος. Για να μπορέσουν να εισαχθούν τα ζητήματα αυτά στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς επίλυση, χρειάζεται οι σχετικές Αιτήσεις να είναι μαζικές.»
Όπως συμπλήρωσε, κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Σωματείου: «Το κέρδος από την πιλοτική δίκη θα είναι μεγάλο όχι μόνο στην περίπτωση που γίνουν δεκτές οι απόψεις μας, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που η Ολομέλεια απορρίψει κάποιες από αυτές. Τούτο, διότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα πάψουν οι γνωστές σε όλους πρακτικές και θα ξέρουμε όλοι αν και πότε πρέπει να πληρώνουμε την GEA, με ποιες προϋποθέσεις και πόσο.»